Elterjedés, termesztés, előállítás
A citronella illóolajat a pázsitfűfélék családjába (Poaceae) tartozó ceyloni nardusfű (Cymbopogon nardus) friss, szikkasztott vagy szárított leveles hajtásaiból, alkalmanként a gyökeres növényből vízgőz-desztillációval nyerik ki, legalább 0,5%-os hozammal. A nárdusfűből nyert olaj színe barnássárga, illatában egyes örökzöldekre (pl. egyes fenyők, boróka) jellemző illóolaj komponensek (pl. borneol és kámfor) érződnek ki.
Összetétel, minőség
Az olajban található főbb alkotórészek a geraniol, a citronellol és a citronellál, melyek összmennyisége az olajok 60-80%-át teszi ki.
Felhasználás
A citronellaolaj antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, rovarriasztó (repellens), emésztőrendszeri tonizáló és görcsoldó főbb hatásokkal rendelkezik. A citronellaolajat rovarriasztó hatású készítmények (spray-k, stiftek, gyertyák) illatanyagaként, reumás és izületi fájdalmak kezelésére külsőleg használható készítmények hatóanyagaként, valamint görcsökkel járó bélfertőzések kezelésére használják, ez utóbbi esetben belsőleg alkalmazható készítmények összetevőjeként. A citronellaolaj a bőrt nem irritálja és bőrérzékenyítő hatása sincs.